vineri, 23 iunie 2017

Chlamydia thrachomatis

Chlamydiaza este o infectie bacteriana cauzata de Chlamydia thrachomatis cu manifestari in principal genito-urinare. Epidemiologic infectia cu Chlamydia thrachomatis este cea mai raspandita infectie cu transmitere sexuala (ITS) in randul adultilor tineri activi sexual.
O particularitate importanta a infectiei cu Chlamydia thrachomatis o reprezinta lipsa manifestarilor acesteia, atribuindu-i-se numele de infectie tacuta. 70% dintre femei si 40% dintre barbati nu prezinta niciun simptom. Fix aceasta caracteristica face infectia cu Chlamydia trachomatis una dintre cele mai periculoase, bacteria fiind agentul tacut ce cauzeaza infertilitate la ambele sexe. Datorita acestui efect cu implicatii psiho-sociale problema Chlamydiazei trebuie constientizata de populatia activa sexual. O detectare rapida duce la tratarea cu succes a infectiei si la evitarea complicatiilor.
Transmiterea infectiei cu Chlamydia thrachomatis
Infectia cu Chlamydia thrachomatis este o ITS ce poate fi contactata atat prin contact vaginal cat si rectal si oral iar in anumite cazuri si ocular (de obicei de nou-nascutii ce intra in contact cu secretiile vaginale ale mamei infectate in timpul nasterii pe cale naturala dezvoltand conjunctivita Chlamydiazica – Trahomul sau Pink-Eye).
Simptomele infectiei cu Chlamydia thrachomatis
In cazurile tragice se descopera odata cu punerea diagnosticului de infertilitate deoarece simptomele fie au lipsit fie au fost minime.
Daca apar simptome de Chlamydia thrachomatis de obicei se evidentiaza la 1-3 saptamani de la expunere cu:
– Secretie vaginala/uretrala anormala
– Senzatia de arsura la urinare (disurie)
Ulterior, simptome la femei:
– Durere in etajul inferior abdominal si/sau in zona lombo-sacrata
– Febra
– Greata
– Durere in timpul actului sexual (dispareunie)
– 
Sangerari intre menstruatii (spotting)
– Asociindu-se cu vaginite, cervicite, uretrite, endometrite, rectite.
Daca Chlamydia nu este diagnosticata la timp poate evolua cu salpingite la femei (determinand boala inflamatorie pelvina – BIP) si prostatite sau epididimite la barbati.
Chlamydia determina cu o probabilitate foarte mare aparitia unei sarcini extrauterine si ulterior infertilitate (la femei in contextul BIP si la barbati in contextul epididimitei).
La femeie gravida poate induce nasterea prematura iar daca bebelusul intra in contact cu secretiile vaginale infectate ii determina conjunctivita Chlamydiazica (Trahom) si pneumonia Chlamydiazica a nou-nascutului.
Rareori Chlamydia se poate manifesta cu adenite (inflamatia ganglionilor limfatici) si ulceratii genitale.
Diagnosticul infectiei cu Chlamydia thrachomatis
Diagnosticul de Chlamydia este facil si se face in Romania prin analiza urinii sau a secretiilor vaginale, uretrale, bucale, rectale si oculare, depinzand de caz. La microscop se evidentiaza bacteria Chlamydia trachomatis obligatoriu intracelulara prezentand corpi intracitoplasmatici caracteristici.
Tratament pentru Chlamydia
Infectia cu Chlamydia trachomatis, diagnosticata rapid, poate fi tratata foarte usor si eficient cu azitromicina sau doxicyclina (amoxicilina la femeile gravide pentru a anula efectul teratogen). Nu exista vaccin, iar re-evaluarea/retestarea este importanta pentru depistarea reinfectiei.
Populatia activa sexual ar trebui macar o data pe an sa isi faca analizele in scop screening pentru aceasta bacterie (gravidele in mod obligatoriu!).
Odata diagnosticata, tratamentul pentru Chlamydia thrachomatis este eficient si simplu insa presupune evident si tratarea partenerului pentru a preveni o reinfectie, evitand complicatiile nefaste ale Chlamydiazei.
Si nu uitati, ca orice ITS/BTS, Chlamydiaza se poate preveni prin utilizarea mijlocului de protectie deja bine cunoscut – prezervativul.
Sanatate!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu